Θυμόμαστε τις χαριτωμένες κινήσεις της Natalie Portman στην ταινία Μαύρος Κύκνος; Εάν λοιπόν περιμένετε ένα μωράκι και ζηλεύετε αυτές τις κινήσεις, τα καλά νέα είναι ότι, οι περισσότερες μπορείτε να αρχίσετε ή και να συνεχίσετε το μπαλέτο, σε όλη την εγκυμοσύνη. Πρέπει, όμως, να θυμάστε ότι το σώμα σας αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η αίσθηση της ισορροπίας μπορεί να επηρεαστεί. Οι σύνδεσμοι και οι τένοντες τείνουν να χαλαρώσουν, βάζοντας το σώμα σας σε κίνδυνο για τραυματισμό. Ο όγκος αίματος αυξάνεται, αναγκάζοντας την καρδιά σας να εργάζεται σκληρότερα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Άρα, η αντοχή σας θα είναι πιθανώς μειωμένη, ειδικά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

  Τα καλά νέα; Κάνοντας μπαλέτο μπορείτε να βρείτε μια νέα αίσθηση της ευελιξίας. Μια ορμόνη που είναι γνωστή ως ρηλαξίνη, παράγεται από το σώμα προς το τέλος της εγκυμοσύνης και συμβάλει στη χαλάρωση των ιστών, γύρω από τη λεκάνη για να βοηθήσει τον τοκετό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχετε καλύτερα ανοίγματα, όταν κάνετε τις φιγούρες σας. Επιπλέον, καθώς η κοιλιά σας μεγαλώνει, το βάρος σας θα είναι πιο μπροστά, με αποτέλεσμα την καλύτερη τοποθέτηση για να κάνετε τις πιρουέτες σας.

  Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων υποστηρίζει ότι, το μπαλέτο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για να ασκηθείτε, ακόμα καλύτερη και από τη γιόγκα και το περπάτημα. Ειδικότερα, τα μαθήματα μπαλέτου επικεντρώνονται στη σύνδεση μεταξύ του μυαλού και του σώματος, με αποτέλεσμα  να συμβάλουν στην καταπολέμηση του στρες. Επίσης, το μπαλέτο  είναι μια φανταστική και διασκεδαστική άσκηση, γιατί όχι μόνο ακούτε μια όμορφη μουσική καθώς χορεύετε, αλλά σας κρατάει ευέλικτες και τονώνει τους μύες σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι, το μπαλέτο στην εγκυμοσύνη βελτιώνει την αντοχή της εγκύου, βοηθάει το σώμα να προσαρμοστεί στις αλλαγές, χαρίζει αρμονία στις κινήσεις και καλύτερη ισορροπία, ενώ και το έμβρυο συμμετέχει με τον δικό του τρόπο.Συνεχίστε άρα να χορεύετε, αρκεί  βέβαια να έχετε πάρει την έγκριση του γυναικολόγου σας και να συμβουλευτείτε τον προπονητή σας, ώστε οι πιρουέτες να γίνονται με προϋποθέσεις. Μπορείτε να κάνετε μαθήματα μπαλέτου σε τοπικά στούντιο χορού, στο διαδίκτυο ή ακόμα και στο σπίτι σας. Πάντα όμως, να ρωτάτε αν οι καθηγητές έχουν εμπειρία με έγκυες γυναίκες και βεβαιωθείτε ότι, έχετε διαθέσιμο νερό και ότι το δωμάτιο αερίζεται επαρκώς.

 

Πηγή : jenny.gr